dissabte, 30 de juny del 2012

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de L'òpera de Vigata d'Andrea Camilleri

El proper dimecres dia 4 de juliol a les 19h ens trobarem per parlar sobre aquest llibre i el seu autor. Amb aquesta sessió, la nostra tertúlia s'acomiada fins l'octubre.

Andrea Camilleri
(Porto Empedocle, Agrigento, 1925).

Guionista i director de teatre i televisió. Va publicar la seva primera novel·la El curs de les coses el 1978, iniciant així una sèrie de llibres ambientats a la Sicília del segle XIX; Un fil de fum (1980), La strage dimenticata (1984), L’òpera de Vigata (1995), La concessió del telèfon (1999) i La desaparición de Patò (2000). És a partir de 1992, amb la publicació de L’estació de la caça, que esdevé un autor reconegut, però sobretot és amb la invenció del personatge del comissari Montalbano (aparegut per primer cop a l’obra La forma de l’aigua, el 1994) que arriba el seu gran èxit. Montalbano és un comissari (batejat així en honor a Manuel Vázquez Montalbán), protagonista de nombroses novel·les, sempre ambientades en una fictícia localitat siciliana: Vigata. Actualment Montalbano és gairebé un heroi nacional, conegut a tot el món i les seves obres han estat traduïdes a més de vint idiomes.

L'òpera de Vigata

Publicada el 1995. Ambientada a Sicília durant els últims anys del segle XIX, i inspirada en un fet real ocorregut a Caltanissetta el 1875. El prefecte de Vigata per celebrar la inauguració del teatre de la ciutat vol representar una obra desconeguda, El cerveser Preston, contra la voluntat del poble, fet que desencadena un seguit d’intrigues, delictes i tumults i una posterior investigació. Camilleri crea una tragicomèdia costumista sobre la societat siciliana, aferrada a les formes de vida tradicionals i contraposades als models importats del nord d’Itàlia. L’autor parla de la vida quotidiana de la Sicília vuitcentista, en un retrat còmic, però també realista i amarg, similar a l’estil de Leonardo Sciacia quan deia que “Sicília és un món”.

Activitat a càrrec de Toni Sala.
Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada