dilluns, 15 de juny del 2009

Llegeix amb nosaltres! Tertúlia de lectura fàcil amb L'amic retrobat de Fred Uhlman


El dimecres dia 17 de juny finalitza el nostre 1r cicle de tertúlies de lectura fàcil adreçades a persones amb ganes de llegir i expressar-se en català de manera relaxada i divertida. Ens trobarem per parlar sobre aquest llibre i el seu autor a les 19h.

Les properes trobades seran a partir del mes d'octubre de 2009.

Fred Uhlman (1901-1985)

Fred Uhlman, d’origen jueu, va néixer a Stuttgart, Alemanya, el 1901. Va treballar com a advocat socialista en l’Alemanya prenazi, però es va veure obligat a abandonar el país per por de la persecució del règim nazi i va exiliar-se a França. A París va començar amb la pintura, aconseguint un considerable renom com pintor naïf. Va residir també a Espanya, al Regne Unit i als Estats Units, on es va nacionalitzar nord-americà. Durant els últims anys de la seva vida es va dedicar a l’escriptura i va obtenir un gran èxit amb l’obra L’amic retrobat. Altres relats destacats són L’anima valenta o El retorn. Uhlman va morir l'any 1985 a Londres, poc després de publicar la seva interessant autobiografia, titulada Història d’un home.

L'amic retrobat

L'amic retrobat, escrit al 1960, és una petita obra mestra, considerada un clàssic literari del segle XX, que va aconseguir un èxit immediat quan es va publicar el 1966. Es tracta d’un llibre breu però intens, amb un final sorprenent. Ulhman explica en primera persona la història de Hans Schwarz, un jove jueu molt humil que fa amistat amb Konradin von Hohenfels, membre d’una família aristocràtica de Suàbia. Però la pujada de Hitler al poder suposarà grans canvis a les seves vides i afectarà la seva amistat. Aquesta novel·la, carregada de sentiments i emocions, parla essencialment de l’amistat i dels valors humans en una complicada època de la història.

Aquesta ha estat la primera experiència de la Pompeu, col·laborant amb el Centre de Normalització Lingüística del Maresme, en l'organització d'una activitat de lectura fàcil i creiem que el resultat ha estat molt satisfactori, tant per nosaltres com per les persones que han participat en aquesta experiència. Maria Fradera Barceló, Directora del CNL del Maresme, ens ha volgut deixar unes paraules per acomiadar aquesta primera edició de la tertúlia "Llegeix amb nosaltres":

"Vull agrair molt sincerament la possibilitat de dur a terme aquesta tertúlia de lectura fàcil a tota la gent de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra, amb qui sempre és tan fàcil i agradable de treballar. Per nosaltres, els del CNL del Maresme, aquesta ha estat la primera experiència en lectura fàcil i la valorem molt positivament perquè ens ha proporcionat el marc perquè algunes persones s’hagin iniciat en la lectura en la nostra llengua; perquè ha trencat la por o la recança a obrir un llibre en català; perquè ha estat un espai de bon rotllo i de tertúlia mentre hem après llengua i hem parlat de la novel·la d’aventures amb Robinson Crusoe, de la novel·la negra amb Qui és el culpable i ara encara som al món dur i incomprensible d’un adolescent en ple nazisme a través de L’amic retrobat. Hem treballat aquestes tres obres que he anomenat amb l’ajut d’una guia didàctica que des del CNL vam preparar i que qualsevol pot trobar a la pàgina web del CNL (www.cpnl.cat/maresme). Però sobretot valorem aquesta experiència molt positivament gràcies a l’assistència de tots els contertuliants, més ben dit contertulianes, que vull aprofitar aquest espai per agrair-los la presència, constància i dedicació. "

Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada