dijous, 29 d’octubre del 2009

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Maragall i la setmana tràgica de Josep Benet

El proper dimecres dia 4 de novembre de 2009 celebrem la 50a edició del nostre club de lectura "Vens a la tertúlia?". Ens trobarem a les 19h per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Josep Benet
(Cervera, 1920 – Sant Cugat del Vallès, 2008)
Polític, historiador, advocat i editor; va ser una de les figures més rellevants de la lluita antifranquista i de la transició a Catalunya. Des de molt jove defensà la democràcia i el catalanisme. Com a advocat s’especialitzà en la defensa dels represalitats pel franquisme. Josep Benet afirmava que s’havia fet historiador per necessitat i citava a Vicenç Vives quan deia que “a Catalunya si volies llegir un llibre sobre els esdeveniments de la història del nostre país, l’havies d’escriure tu mateix”.
Com a polític, activitat que desenvolupa de manera exclusiva des de 1979, va militar de forma breu a Unió Democràtica de Catalunya i posteriorment al PSUC.
El 1961 va rebre el premi Joan Maragall de l’Institut d’Estudis Catalans. El 1996 el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya li va ser atorgada l’any 2000.

Maragall i la setmana tràgica

Considerada un clàssic de la novel·la històrica catalana, Maragall i la setmana tràgica va ser publicada per primer cop l’any 1964 i va merèixer el Premi Lletra d’Or. Des de sempre ha gaudit d’una gran acollida. És una obra de referència per entendre els fets que es van desenvolupar a Barcelona, durant l’estiu de 1909, i que van acabar amb les conegudes penes de mort, entre les quals la de Ferrer i Guàrdia. Benet reivindica la figura de Maragall, situant-lo molt per davant d’altres figures lligades a la burgesia i a la intel·lectualitat de l’època.
L’opera prima de Josep Benet és, a més, un referent del gènere d’assaig català i una obra indispensable per conèixer la història recent de Catalunya.

Activitat a càrrec de Toni Sala

Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada