dimecres, 9 de setembre del 2009

Personatges il·lustres de Mataró. Jaume Isern i Colomer

Molts són els personatges il·lustres de Mataró que donen nom als seus carrers i dels quals segurament n’heu sentit a parlar. Com van viure i què van fer? La Biblioteca us convida a conèixer la seva vida i obra a través d’aquesta secció anomenada "Personatges il·lustres" on cada mes us descobrirem una personalitat important en la història de la nostra ciutat.

Jaume Isern Colomer
Mataró 1798-1880

Compositor, organista i pedagog català. Cec de naixement, aprengué música de Fèlix Font, també cec i amb Mitjans, organista a la parròquia de Mataró, que enginyà un sistema de notació musical en relleu. Des del 1830, i fins a la seva mort, fou organista a Mataró, on tocà l’important orgue barroc de J. Boscà, destruït el 1936. Tres fets destaquen en la figura d’Isern. De primer la invenció d’un mètode i un seguit d’aparells per a l’educació dels invidents, anterior al Braille, que li valgué diversos reconeixements internacionals. La Descripción de algunos instrumentos para enseñar a ciegos las primeras letras y la escritura en notas de música s’edità el 1837, i procurava desenvolupar el tacte i l’oïda.
En segon lloc reuní a casa seva un veritable saló intel·lectual, on sovintejaven actuacions musicals. Finalment, en tercer lloc, cal parlar de la gran quantitat de contactes que mantingué amb importants músics del seu temps, entre els quals es troben H. Herz, Ole Bull, A. Barba, P. Albéniz, P. Piferrer, i també amb destacats personatges liberals, com L. Fernández de Moratín, entre d’altres. Els seus contemporanis destacaren les seves improvisacions a l’orgue.-FCM-

Font: Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2001, Vol. 4
A la Pompeu teniu a la vostra disposició més informació sobre Jaume Isern Colomer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada