dimarts, 5 de maig del 2009

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de Les aventures d'Arthur Gordon Pym d'Edgar Allan Poe


El proper dimecres dia 6 de maig de 2009 a les 19h ens trobarem per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Edgar Allan Poe

(Boston 1809 – Baltimore 1849). Escriptor, poeta, crític i periodista estatunidenc. Des de molt petit Edgar Allan Poe va quedar orfe de pare i mare, i va ser adoptat per un matrimoni adinerat que va proporcionar-li una educació privilegiada per l’època; primer en col·legis anglesos i més tard a la universitat, als Estats Units. Des de molt jove, portà una vida desordenada a causa del joc i l’alcohol, problemes que van fer trencar definitivament la relació amb el seu pare adoptiu.
Reconegut per la crítica com un dels màxims exponents del relat curt en la literatura occidental. Renovador, també, de la novel·la gòtica, són sobretot famosos els seus contes de terror. Considerat, per alguns, com l’inventor del relat detectivesc. Va influir la literatura simbolista francesa i el surrealisme i, per descomptat, en la literatura anglesa d’època victoriana. Algunes de les seves obres més famoses són La caiguda de la casa Usher (1839), Els assassinats del carrer Morgue (1841), El gat negre (1843) i L’Escarbat d’or (1843).

Les aventures d’Arthur Gordon Pym

Publicada el 1838, Les aventures d’Arthur Gordon Pym és un relat d’aventures marineres protagonitzat per el jove Arthur Gordon Pym que embarca en un vaixell balener en direcció al Pol Sud. La novel·la comença sent el típic relat d’aventures marítimes però a mesura que avança la narració es va tornant més i més estranya fins a desembocar en una aterradora revelació que fa difícil d’interpretar el final de l’obra. Segons la crítica és una de les narracions més controvertides, estranyes i inquietants de l’autor; conté tots aquells trets que són característics en la seva obra com el misteri, els detalls escabrosos i els elements fantàstics però en aquest cas va un pas més enllà dins la seva desenfrenada imaginació.

Activitat a càrrec de Toni Sala.

Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada