dimarts, 9 de setembre del 2008

Véns a la tertúlia? Aquest mes parlem de "Vida i destí" de Vassili Grossman


El proper dimecres dia 1 d'octubre de 2008 a les 19h ens trobarem per parlar sobre aquest llibre i el seu autor.

Vasilii Grossman

(Berdyczów, Ucraïna 1905 – Moscou, 1964). Quan va néixer el van batejar amb el nom de Iósif però la seva dida va canviar-li el nom pel de Vasilii, cosa que va agradar els seus pares. Durant la seva època d’estudiant a la Universitat de Moscou va començar a escriure històries curtes i sempre va continuar mantenint la seva afició a escriure, fins que a mitjans dels anys 30 va deixar definitivament la seva feina d’enginyer per dedicar-se completament a l’escriptura. El 1936 ja havia aconseguit de publicar dues col·leccions d’històries i un any més tard va ser acceptat a la prestigiosa Unió d’Escriptors. Durant la Segona Guerra Mundial va acompanyar l’exèrcit rus com a corresponsal de guerra del diari Estrella Roja. Va descriure la neteja ètnica que els nazis van fer a Ucraïna i a Polònia i l’alliberament dels camps de concentració de Treblinka i Majdanek. Un escrit seu va ser utilitzat als judicis de Nuremberg com a evidència dels horrors causats pels nazis.


Vida i destí

Narra els estralls causats tant pel nazisme com per l’estalinisme en el context de la Segona Guerra Mundial.

És una novel·la ambiciosa, amb multitud de personatges i històries que s’entrellacen mostrant els horrors de la guerra i del gènere humà. Grossman no es limita a entrar en detall dins cada història personal sinó que a través d’un mosaic de personatges i experiències aconsegueix fer un retrat de la relació existent entre el poder i les masses. L’obra va ser prohibida pel règim de Krushchev i la KGB va confiscar els esborranys i també la cinta de la màquina d’escriure que havia utilitzat Grossman en la seva redacció.

Durant els anys 80 es va recuperar una còpia, i finalment l’any 1988 es va poder publicar a la Unió Soviètica.
Activitat a càrrec de Toni Sala.


Si voleu saber en què consisteix aquesta tertúlia, no us perdeu la següent notícia.

1 comentari:

  1. Em sembla extraordinari que feu una tertúlia sobre Vida i destí, estaria bé que informessiu al bloc de com ha anat tot plegat.

    ResponElimina